Thursday, February 12, 2009

Bank kita mantap!



Siapa orang tua diatas?

Beliau adalah Prof. Joseph E. Stiglitz
(Pemenang hadiah Nobel, Ekonomi) merangkap pakar ekonomi di United Nation(UN)

Menurut kata Prof diatas, Bank Negara Malaysia adalah antara yg Terbaik Dunia selain Bank Negara di India.

Tambahan beliau lagi,bank pusat Malaysia mempunyai kefahaman yang baik dalam sektor perbankan berbanding negara maju spt US dan Eropah

tahniah!

siapa kata orang "ULU" tak pandai? sekarang giliran mereka belajar dengan Orang Melayu (Zeti Akhtar Aziz dan konco-konconya)


p/s : bangga dengan Bank di Malaysia!



7 comments:

pika da polka said...

wow!
bangga dgn malaysia!

lalalala

Farhan Ghadzali said...

haha..Malaysia mengamalkn sistem perbankan Islam dgn meluas skank..so...............

sape nak beli eTiQa takaful???
boleh tanya sy

hehehe

nbie89sukermegi said...

hurm...aku bukan nak jadik defensive...tapi ko biar btol, mane dapat source...

setahu aku, negara asia barat yg x tejejas ngan world bank crisis..
cuz die x gune sistem konvensional dari jews..mereka gune sistem islam...

kat malaysia nie, stil terpalit gak ngan singapore...klu x?asal harge getah jatuh??

ko debater, 4 sure ader jawapan...
maybe facts or just manipulate balik ayat aku..

hoho..ni pendapat aku..peace^_^

Danial Izzat said...

so ekonomi akan jatuh mcm mn ni?

Farhan Ghadzali said...

terima kasih utk pendapat itu..

pertama, sy bkn debater yg pakai kpla lutut..sy dbeater UIAM - pakai kpla otak

saudara sukermegi,

BUKAN "WORLD BANK Crisis"...sebenarnya yg dunia kta sedang hadapi adalah "SUBPRIME CRISIS" ..krisis yg anda katakan tdi tu xpenah wujud dlm dunia ni..klo alam bunian xtahu laa pula

anda terpesong jauh, siapa kata negara di asia barat x terkena crisis subprima bawaan US?

1) Arab Saudi (sekutu kuat US)

-mereka ni mempunyai kadar "foreign reserved money" yg tinggi dalam nilai matawang mereka. mungkin saudara x tahu bahawa Saudi masih bergantung pada kadar setiap Dolar dalam perdagangan mereka. Saudara sepatutnya melihat kadar dagangan serta FDI (foreign direct investment) antara Saudi dan US sendiri...hampir separuh pecahan kek pedagangan Saudi bgantung nilai eksport dgn US - terutama dari eksport sumber Petroleum mereka dgn US.

Kedua, saya nak tanya..kenapa US mampu mengenakan sekatan ekonomi thadap negara2 asia barat ini terutama masa mereka nak melancarkan kempen peperangan..kerana...perdagangan di Asia Barat bnyk bgantung dgn US

Sistem perbankan Islam sbnrnya telah mula bkembang di Malaysia..bukan dari Asia barat..contoh.."SUKUK"..atau bon pegangan saham cara Islam..
Malaysia adalah negara pemegang terbesar bon "SUKUK" di dalam dunia..(^_^)


berkenaan harga getah...ini tak termasuk dalam isu krisis ini huhu..dan harga getah di Malaysia tak pernah dan xde kaitan pon dgn Singapura..

HARGA GETAH DITENTUKAN HARGA PASARANNYA OLEH INDEKS SAHAM KOMODITI DUNIA YANG DINIAGAKAN DI BURSA SAHAM...


saudara sukermegi...nasihat saya...tahu "basic idea" dulu sesuatu perkara terlebih dahulu sebelum btanya...

kalau krisis sekarang ni pun anda tak tahu apa nama dia.......hahaha....sy tak tahu kata pa laaaa...

nbie89sukermegi said...

kamoo ni farhan...
aku ni saudari ar..[satu skulah pown x kenal ker...hurmm, cede aku]
ko bagi pendapat sudey...
x perlu kowt nak gune ayat kepala lutut kat aku...behave ur word please...dear

debater x debater...
behave stil behave...
aku namo serius macam kamoo..
ti cepat tue...[chill kayh=P]

pasal subprima tuh, lecturer aku pown wat discussion pasal mende tu kowt...tapi klu kamoo fikir kamoo jer tau, aku no hal...hohoho...evruthing is connected dear..

*stil, mane dapat source...
aku tanye ramai budak akaun, diowg sumer macam pelik statement "bank kita mantap"

if the source is real, aku pown tumpang happy..thats it

-peace-

Farhan Ghadzali said...

haha..aku balas komen ko dlu baru aku open profile ko..

actually, its not about behave laa, but its start when your comment try to downgrade me as a debater..so ko pun kne la trime situasi yg ble mana ko mulakan dlu..(^_^)


to be blunt, ur comment quite "offensive" laa my old friends..not "defensive" k..hahaha

and, aku bkn nk tunjuk aku sume tawu..tapi aku nk betulkan ape yg ko ckp dalm komen ko b4 pertaining "world bank crisis"

the facts is..that crisis never exist (^_^)

lagi satu...aku cam dah x igt laa "nabila radzi" ni spe...huhuhu
seb bek ko knal aku kn?..hehe..

nice to meet u again here...keep reading my blog then..tq!

(p/s : source mana aku dpt pasal artikel ni..ko kne banyak baca newspaper n books laa i guess..bkn buku teks n lecturer note smata2)

huhuh

chill2...