Saturday, February 14, 2009

"USIA" & Sejarah

Semalam, saya terfikir sejenak tatkala melihat gambar saya ini ketika berusia 17 tahun (2006)


Gambar dibawah ini diambil di Cameroon Highlands, lepas SPM dan ketika itu juga, saya bekerja di 7-Eleven (sementara menunggu keputusan SPM)





Dulu, saya pakai jam, cincin, bracelet dan fesyen rambut serta kaca mata yang lain. Inilah saya ketika itu.


Keputusan UPU keluar..

saya dapat untuk menghadiri temuduga Universiti Pertahanan Nasional (UPNM), namun selepas befikir panjang, saya tidak mahu meneruskan hidup sebagai seorang "Askar Melayu" lagi kerana cukuplah saya kira pengalaman ketenteraan selama 4 tahun yang ada ketika di Maktab Tentera Diraja @ Royal Military College suatu ketika dahulu.


Bulan 8, dapat tawaran UiTM kampus Segamat, tapi untuk kursus Diploma dan saya tolak (jual mahal). Saya masuk ke salah sebuah institusi pendidikan swasta di ibu negara sementara menunggu tawaran ke IPTA bagi sesi pengambilan ketiga


Kemudian


Dapat tawaran ke UIAM..


Masa memang terlalu cepat untuk dinikmati.


Dan masa jugalah yang telah mengisi diri ini dengan pelbagai episod drama dalam hidup.


Kini..

Saya sudah hampir 20 tahun (2009)


Tiada lagi cincin, bracelet, jam, di tangan. Sekarang di tangan ada buku, dan telefon bimbit. Contact lens menggantikan kacamata. Rambut hanya biasa.

Kini, pelajar UIAM.


Ketika ini, saya selalu teringatkan satu "poem" yang pernah saya pelajari ketika di bangku sekolah dahulu - The Road Not Taken oleh Robert Frost



Two roads diverged in a yellow wood,
And sorry I could not travel both
And be one traveler, long I stood
And looked down one as far as I could
To where it bent in the undergrowth;

Then took the other, as just as fair
And having perhaps the better claim,
Because it was grassy and wanted wear;
Though as for that, the passing there
Had worn them really about the same,

And both that morning equally lay
In leaves no step had trodden black
Oh, I kept the first for another day!
Yet knowing how way leads on to way,
I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh
Somewhere ages and ages hence:
two roads diverged in a wood, and I --
I took the one less traveled by,
And that has made all the difference.



Sejarah hidup saya pasti lain jika saya memilih "jalan" yang lain dahulu.
Apapun, kita sekadar merancang, Maha Kuasa yang menjadi penentu.

4 comments:

milimilo said...

yeah..really love this poem because its really meaningful plus it motivate people to take risks, do things differently and follow instinct and heart’s desire when faced with a choice in this not-so-easy life..

btw,xpakai jam dah ye skrg?

:)

pika da polka said...

uhh..

suke post kau~

yup,hidup semua org akan berubah~
jln yg dipilih oleh semua org x smestinya jln yg btul~

kan??

:p

p/s:tersesat di keningau 1st tyme dtg~
terslh jln..hehe

Farhan Ghadzali said...

Hmm..kadang2, dengan revise balik usia dan sejarah kita yg sebelum ni boleh buat kita terfikir macam2 n kenapa kita x amek jalan yg sebelum ni yg penah datang n ada ruang utk kita..

yup mili n piqa..that was a great poem..really meaningful!

a'ah..aku tak pakai jam dah sekarang...nak bagi 1 ke???hahah

FeSHa|nLovE said...

kenapa malu nak sebut INTERNATIONAL ISLAMIC COLLEGE??
kenapa sekadar institusi swasta??
malu?? atau l***a ***i??
respon!!!