Saturday, February 28, 2009

Slumdog Millionaire


Lama menyepi, maaf kerana terikat dengan hal semasa. Saya baru selesai menonton cerita yang berjaya meraih 8 hadiah Oscar baru-baru ini. Kesimpulannya, cerita ini memang mantap. Jalan cerita yang cukup tersusun, ditambah dengan nilai-nilai budaya yang cukup tinggi dan yang penting, cerita ini sememangnya "melawan arus".

Selalunya, cerita yang melawan arus atau bahasa mudahnya
melawan garis hidup sebagai seorang manusia biasa selalu berjaya meraih Oscar. Sebagai contoh, cerita "Brokeback Mountain" - cerita yang melawan arus - iaitu menayangkan aksi dan jalan cerita cinta pasangan GAY (ERRK!)

Cerita Slumdog Milionaire ini pula menceritakan bagaimana kehidupan seorang budak bersama abangnya (Jamal dan Salim). Hidup mereka miskin dan susah gila. Perjalanan hidupnya yang mahu mengejar seorang wanita yang amat dicintainya mewarnai keseluruhan cerita ini. Yang penting, wanita tersebut sangat-sangat menghargai usaha si lelaki tadi dan sanggup juga untuk membuat apa saja dan berjaya melawan rasa putus asa walaupun banyak gangguan dan COBAAN yang menghalang mereka.

Demi mengejar seorang wanita pula, si lelaki ini pula sanggup melakukan apa saja untuk membuatkan si wanita itu kembali kepadanya.

Hmmm..

moral of the story : Whenever Jamal put all of his effort to have a true love, then it comes Latika who give the same thing to appreciate what Jamal have done to her without ego and shy. That is IMPORTANT way for a loving couple should do to show both playing their roles.


Nilailah sendiri!

14 comments:

milimilo said...

mcm best je..habis exam nak tengok lah..huhu :)

Farhan Ghadzali said...

wajib tgk mili!huhu..jgn ko nanges pas tgk cte ni dah r..aha aha

milimilo said...

ohh..suke aku nk ngs2 tgok movie ni..hehe..ko dah remove shoutbox ko kenape?

Farhan Ghadzali said...

eheh..jge emos sgt da r..remove shoutbox sbb ak xnk ctu jdi tempat duka lara pihak2 tertentu nti..

misusing shoutbox ak..

pika da polka said...

uhh..chatbox da xde??
xperasan ar~
sbb xslalu ke chtbox politik 2~
hehehhe

mmm..
nie crita bollywood ke hlywood??

Danial Izzat said...

ok, nnt gue tgk.. =)

Farhan Ghadzali said...

nie cerita hollywood laa..kan ke menang Oscar...shoutbox tu ade bkn sbb politik ak buang...ade sbb lain...which is more important..

kutuk orang je said...

ape important 2? ckp la...

™ʞʞoʇɐ said...

ko nak sibuk ape?..

pika da polka said...

ookk then~
hehe

nnti la cari~
cam best je~

joegrimjow said...

cite ni best
xley blay mase adegan terjun dalam tahi
nak jumpe amita bachan punye pasal

Farhan Ghadzali said...

5 star movie!

Akram said...

*amitabh..amitabh bachan!*

haha..si tahi yg bersemangat

N@D@S said...

what does it take to find a lost love ?

money, luck, smarts, destiny

(: