Wednesday, December 24, 2008

Santa Claus, kenapa mesti gemuk?


Sewaktu zaman kanak-kanak dahulu, saya suka melihat gelagat manusia gemuk memakai sut berwarna merah, lengkap dengan topi, misai dan janggut di sekitar shopping mall ketika mana hari kian menghampiri Krismas.

Kecil-kecil dulu, ibu sering membawa saya keluar untuk menemani beliau membeli belah di Jusco, Plaza Bukit Bintang, Isetan dan Metrojaya memandangkan pada waktu hujung-hujung tahun beginilah, jualan murah diadakan.

Pastinya, model-model santa klaus ini akan memainkan watak penting dalam menggamatkan lagi suasana membeli belah di pusat membeli belah mereka. Saya hari ini terfikir, kenapa santa klaus mereka ini mesti (tidak boleh tidak) - GEMUK?

Dulu ketika saya berumur 5 ke 6 tahun, saya pernah bertanya kepada ibu, "Ibu, malam ni santa klaus datang tak rumah kita? An xde stokin kecik kaler merah...boleh ke santa tu bagi hadiah??" (^_^)

Hebat betul saya kira peranan iklan di kaca televisyen ketika itu dalam mempengaruhi kanak-kanak Muslim, namun biasalah, saya ketika itu bukanlah seperti saya sekarang - mampu berfikir lebih rasional dan matang.

Namun, persoalan kenapa santa klaus mesti gemuk sampai sekarang saya tidak berapa pasti, adakah dalam keadaannya yang gemuk, masih mampu untuk mengisi hadiah dalam setiap stokin di setiap rumah? Mampukah mereka?? Kerana kita sinonim untuk berfikir bahawa orang yang gemuk mempunyai banyak penyakit.

Kenapa tak ambil santa klaus yang badannya bersaiz seorang atlit?? Mungkin seperti Sazali Ahmad, jaguh angkat berat negara. Mungkin saya tidak pernah menanyakan soalan ini kepada rakan - rakan saya yang beragama Kristian - kerana takut juga di cop seorang yang seperti budak-budak hehe.

Ada sesiapa yang tahu???


16 comments:

Sang Berfikir said...

Santa clause sendiri sudah menjadi famous icon dengan badannya yang gempal,short & stout kerana paras rupanya telah "direka" oleh orang eropah sejak dahulu lagi.

Nama santa clause ni diambil dari perkataan dutch, Sinterklaas.
Sinterklaas ni boleh dikaitkan dengan Saint Nicholas iaitu a saint & bishop yang berasal dari turkey(dlu nama tempat asal dia bukan turkey,apa tah nama dia.aku pun lupa.tp asal tempat dulu tu is turkey skarang.)
Whatever it is, saint nic ni tak gemok pon..kurus je..cuba google, sure ada gambar ilustration dia.
Yang sekarang kat muka bumi ni semua santa clause gemuk, kerana kegemukan kat santa ni sudah di-propaganda secara besar besaran oleh orang barat.

Bagi aku, santa clause ni is just a fantasy,it doesnt exist.
Ni semua nak leka kan budak2 kecil.

Farhan Ghadzali said...

Aku tau yang santa klaus ni fantsy..tp kenapa dalam kristian perlu melibatkan unsur2 khayalan dalam perayaan penting diorang??

..nampak sangat kan???

tp aku tak tawu plak yg kegemukan diorang tu sbnrnye berpunca dari tangan2 orang sendiri..

thanx for "sang berfikir"

cyrus said...

hi..i come in peace
d reason uh? urm..how to put it uh? i didnt really know how to put it the way u can understand but there was a time long ago when i used to consider those christianity things as fantasy...n indeed it was nothing but a fantasy. but then there was also a time, when i consider d fantasy as alive..and it indeed was alive..n until now no matter how crazy ppl critize these things, it remained truly alive which conclude that its all about our FAITH in God which made u see things differently n sort of ridiculous...ha3

Farhan Ghadzali said...

i cant understand wut is ur exactly mean, cyrus huhu

if its not a fantasy..did santa came to ur house last night?

hehe

cyrus said...

that means it depends entirely on u. u dah decide benda tu ialah khayalan, so it remains as fantasy for u la.
santa claus uh? semestinya dia x dtg. ha3...kid always get fooled, kn? sy rasa u patut pisahkn kristian dgn western culture la. its just a culture from d western. my family never wish santa would come during xmas. mcm ari raya jg. org melayu surely have a unique way to celebrate raya even though islam came from arab country, isnt it?

Sang Berfikir said...

yes ur right,children always
get fooled.exactly,it
depends entirely on u.
Santa claus ACTUALLY has nothing to do with christianity,its just another western culture of celebrating christmas.Same goes to the muslims who celebrated the eid.Here in Malaysia, during eid, we receive money in packets.That has nothing to do with Islam either.That culture is taken from the chinese people here in Malaysia where they receive 'angpows' from the elders n all. And we cant stop these things.Same goes to santa claus,no matter how many people say that santa is bullshit,there will still be having santa for the occasion.
We cant actually equalize tradition+culture with religion.
You cant change facts.

Farhan Ghadzali said...

SANG BERFIKIR..in the first place, "money in the packets" or angpow bukan kita tiru org cina..

Konsep atau ruh dalam pemberian "duit raya" adalah dengan niat bersedekah..

niat kita sebagai orang Islam yang membwa perbezaan sekarang ni dengan angpow cina yang sudah pun dijadikan culture dalam tahun baru cina..

kalau tak silap saya, org cina dah jadikan benda ni sperti bnda wajib pad mereka, tapi tidak utk kita...



anda silap jika katakan kita tiru mereka, seolah2 kita ini suka meniru perbuatan penganut agama lain..


yang pelik nya, kita bercakap dari sudut fantasi..adakah dalam pemberian duit raya tu dikatakan fantasi??..hairan juga ya?

kalau nak guna "duit raya" sebagai alat utk menyamakan dgn konsep santa klaus ni....ape rasional nya?

realiti vs fantasy?...

Sang Berfikir said...

Saya minta maaf jika saya salah.
ok.Mari kita kaitkan duit raya pula ya. =)
I DONT like the fact of giving duit raya.Sebab, dengan duit raya,kite berjaya teach the children yang everytime when raya comes its all about duit raya.u faham tak what i i mean? sedangkan, hr raya aidilfitr tu is the day where all muslims celebrated the breaking of fast period,where there will be family & friends gathering.bermaaf-maafan.bersihkan hati dr benci2 apa sume.This is the real eid to show the small kids,tapi typical minded malay tak fikir ini semua-"dpt duit lah everytime raya,seronok nya!mak raya tahun depan bila eh??"-if i have a son/dauhgtr who ask me this,im gonna give him or her a really tight slap.Sama juga dengan santa claus,melekakan sungguh kan?serupa juga, duit pun boleh meleka kan.

Parag. 2: I dont think the word
"sedekah" is propr to
use,
The proper word is
"menghadiahkan".
Kita hanya beri sedekah
kepada gol. fakir miskin.
Tak semua u beri duit
raya tu fakir miskin
bukan?

cyrus said...

whether it is fantasy or reality, it didnt matter. what matter is the way u think and deal with it. if it is a fantasy for u, then let it be. for western, xmas wont be perfect if theres no santa claus. jd, biarkn mereka free dgn culture dorg mcm tu k. bukn lebih bagus mcm ni? im sure it didnt trouble u. sy x pernah la dpt duit time ari raya since sy x celebrate sgt tp sy rasa its good to be happy in whatever celebrations. its just not worth to break the tradition just because of something that we disagree

Farhan Ghadzali said...

Masyaallah..kecilnya konsep bsedekah dalam pandangan awk?

"senyum itu sedekah"...

senyum kita tu untuk org miskin saja ke?

impak santa klaus dgn duit raya kita xboleh samakan..

saudara "cyrus" sendiri yg kata western dah berjaya memesongkan perkara tersebut disebabkan pengaruh culture disana..

satu persoalan, kalau dah tahu itu bukan budaya di sini, mengapa masih nak mempraktikkan disini..?



"sang berfikir" adakah petikan yg awk tulis

"dpt duit lah everytime raya,seronok nya!mak raya tahun depan bila eh??"-if i have a son/dauhgtr who ask me this,im gonna give him or her a really tight slap..

ini gambaran fantasy ke? awak sedar tak yg awak ni sedang bgi contoh yg x tepat??

for saudara "cyrus" im sorry if u felt offended pertaining my writing bout this topic..

cyrus said...

ha3...not offended la bro. its ur opinion, its normal to disagree with things that we think incorrect. however, i never thought having santa claus on xmas day would alter the real meaning of it. yeah, mee too quite against with d slapping scene. indeed kid always get fooled but when i think about it today, its weird because i never get mad. plus, im kind of missing it and d same feeling occured to my friends in faith. the feeling was totally different when we get fooled by someone (even our parents) in our adult time now. dont u feel happy when u see ur children smiling excitedly celebrating it? u r d same too when ur young n now u've just realized it. ur chidren will definitely realize it someday. just like u

Sang Berfikir said...

wow..makin panas..teruskan cyrus.

Farhan Ghadzali said...

indeed..i will feel happy if my kids one day smile..

but, our trust must be based on reality..not a fake, fantasy..because now we r talking from religion perspective..

could u imagine a religion..involve fantasy for their believers?

dont u feel or wonder about this?when we talk about religion it must be sacred..reality..and not easily just want to get ur kids smiling..

if u want it to - put the smile onto ur kids..y not aal of u go with different angle perhaps out from this fantasy concept...?????

RELIGION = REALITY


again, im sorry dude..

cyrus said...

thats the difference between us. different religion, different faith thus different perspective. fantasy things are a subjective matter. ya, dah nama fantasy kan...so memang tak wujud lah. maybe u think like this but as i have mentioned, santa claus came from western culture. since it is a culture from there, only they know whether it was true or not. apa yg kita x pernah alami x bermakna ia x wujud. u do believe in makhluk ghaib, isnt it? there are also a group of western people who believe in such things. who knows this santa claus might be a fairy or angel? in my religion, 100% are not about santa claus even though some of the christmas stories involved santa claus. but it never change the fact that christian was originally taught by christ. and christian today dont believe in santa claus but in christ. so whats the point of excluding this santa claus from this celebration after we only trust in christ? i dont really know how u've been raised based on ur religion but one thing i could say. faith in (WHAT) will determine how u deal with something. even im a christian, i dont believe in santa claus but i do believe in org bunian. sy rasa org melayu pun percaya benda ni...can u see the link between these with the core of our discussion?

Farhan Ghadzali said...

makhluk halus bukan buatan orang barat jadi perkara itu realiti dan kita tak boleh samakan perkara tersebut dengan sesuatu yg turistik atau fantasi..

makhluk halus itu wujud..dan itu bukan fantasi rekaan..saya akui akan adanya "mereka2" ini

dunia ini ada jin dan manusia...dats a fact dude

anyway, big thanks for ur explanation..n sorry if my say before bit harsh for u bcuz we come from diff religion..


actually kan, this topic is try to find out y santa klaus need to come with that such big size heheh..tapi dah jadi lain now huhu

then again, thanks huhu
(^_^)

cyrus said...

thats ok with me. yes, u r right. makhluk halus mmg wujud. thats what we called them here in msia, east. in west, no, right? they have their gnomes, goblin, fairy, elves and so on. and whether they are human-made, i dont know bcuz its from there and im sure when they come to our culture, they wont surely 100% believe in what we called makhluk halus. its just bcuz of the different term that were using. but overall, since d question was only why GEMUK, i think u already had ur own answer...ha3